Ingen Larsmäss 2021

Larsmäss i Järnboås Logga

Järnboås Bygdegårdsförening: Vi ser fram emot 2022 

Osäkert läge

Styrelsen för Järnboås Bygdegårdsförening fattade i veckan som gick beslut om att inte heller 2021 genomföra den traditionella hantverksmarknaden Larsmäss i Järnboås. Evenemanget ställdes in 2020 på grund av samhällsrestriktionerna i samband med pandemin men har annars genomförts varje sommar sedan 1981. 

– Nu öppnar samhället i och för sig upp successivt under sommaren men det är långt kvar till augusti och mycket kan hända, menar Anna-Carin Andersson som är en av eldsjälarna i bygdegårdsföreningens Larsmäss-kommitté. I och med att vi idag inte kan förutse hur våra besökare kommer att vilja röra sig i samhället i augusti så väljer vi att avstå från att arrangera marknaden.

Ekonomiskt risktagande

Ett evenemang av Larsmäss storlek innebär alltid en viss ekonomisk risk. Fasta kostnader i form av marknadsföring, hyra av serveringstält och toaletter, bokning av artister osv behöver finansieras av entréintäkter och bordshyror från försäljare. Om publiken då uteblir går evenemanget med rejäl förlust. 

– Vår förenings ekonomi har påverkats ordentligt av pandemin, eftersom vi inte kunnat ordna några inkomstbringande aktiviteter alls. Vi har stora fasta kostnader för att driva vår bygdegård. 2020 fick vi ta del av statligt stöd via Bygdegårdarnas Riksförbund och det har hjälpt oss mycket, men vi vet inte hur det blir i år och föreningen har ändå inte så stabil kassa att vi har muskler att riskera ett förlustår, säger kassör Tore Carlsson.

Framtidshopp

Det är inte bara Larsmäss som ställts in i kölvattnet av pandemin. På bygdegården Finnsjöstrand ordnas normalt både Valborgsbrasa och midsommarfirande och andra mindre festligheter. Om dessa mindre arrangemang kan genomföras på ett säkert sätt efter lättnaderna 1 juni är ännu ej beslutat. 

– Vi satsar på 2022 och ser fram emot det, och hoppas att lusten att återgå till ett normalt liv, med utflykter och marknadsbesök, har kommit åter nästa år. Alla gamla och nya vänner är  hjärtligt välkomna att besöka Larsmäss och våra andra arrangemang sommaren 2022, hälsar Anna-Carin Andersson.

Kontakt: 

Anna-Carin Andersson, ordförande i Järnboås Bygdegårdsförening 076-199 83 50

Tore Carlsson, kassör i Järnboås Bygdegårdsförening 076-106 31 56

Information om Larsmäss.