I Järnboås kyrka och församlingshem hålls gudstjänster, konserter, dop, bröllop eller begravningar

Järnboås vackra vita kyrka är en sevärdhet i bygden och är populär att boka till bröllop och dop. Kyrkan ligger intill bygdegården Finnsjöstrand, som ligger vid Finnsjön i Järnboås.

Kyrkan

Järnboås kyrka är byggd med två breda korsarmar i norr och söder, vilket är typiskt för kyrkorna i Bergslagen. Kyrkans invändiga takmålningar är från 1745. Den praktfulla altaruppsatsen och predikstolen är målade 1764 och dopplatsen är från 1767.

I den gamla sakristian finns idag ett kyrkomuseum och i källaren kan besökarna se fängelsehålan där fångar, som skulle från norra länsdelen till kronohäktet i Örebro, fick övernatta. Fångvaktaren tog i stället in på krogen, som låg intill kyrkan. Järnboås kyrka är idag en populär kyrka att boka för bröllop.

I Järnboås församlingshem hålls bland annat dopkalas, kyrkkaffe, bröllopsfester och begravningskaffe

Foto: Järnboås kyrkas församlingshem.

Församlingshemmet

I Järnboås församlingshem hålls bland annat dopkalas, kyrkkaffe, bröllopsfester och begravningskaffe.

Veckoaktiviteter är tisdgskaffe, sopplunch en onsdag i månaden, barnverksamhet ett par gånger i veckan, syförening, stickcafé, studiecirklar, filmvisningar, trädgårdsgudstjänster, loppisar, julfester och sammanträden.

Församlingshemmet är utrustat med kapprum, fyra toaletter, två duschar, välutrustad kök med kyl, frys och restaurangdiskmaskin, porslin med mera, samlingssal godkänd för 100 personer vid dukade bord, filmduk och ljudanläggning, möblerat barnrum, hiss till övervåning, hall, rum för sammanträden, rum för samtal och kontor.

Ute finns en bod, uteplats, lekredskap, utemöbler, flaggstång, parkering med ca 15 platser, utöver kyrkans parkeringar.