Svensk rallyikon på plats i årets ”Konst & Rally”, Saab V4 Grupp 2

Att det finns en sådan här pärla i Järnboåsbygden, det kunde jag aldrig tro? Vilket kvalitetsbygge, vilket föredömligt skick. Den är byggd för rally. Här har det inte sparats på något, rätta delarna rakt igenom! Det är bara att gratulera ägaren och rallyföraren Göran Hansson till denna pärla. Foto: Nils-Brage Pettersson

Smakar det så kostar det

– Ja, jag fick betala ett sexsiffrigt belopp, berättar Göran. Jag var och köpte lite begagnade  delar av Kari Valkama, ”fotbollsfälgar” bl.a. Han hade den här bilen och har bl.a. kört  Midnattssolsrallyt med den. – Jag sa åt honom på skoj, nu får du pruta på bilen om jag köper de här fälgarna. Det gick en tid, sedan hörde han av sig. Du får köpa bilen! Det är Kari som  har en så fin Saab herrgårdsvagn också, lackerad i den gröna tävlingsfärgen.  

Göran ägt bilen i två år

Annars är tävlings Saaben från början byggd av Willy Gustavsson och motorn av Ström i  Trollhättan. Det bådar för riktiga grejer med andra ord! Karossen är förstärkt i främre  hjulhusen, plastrutor längs sidorna. Kraftigare bakaxel från herrgårdsvagnen, förstärkta bakre länkarmar. Bilen är också försedd med ”kylplåtar” som leder in luft till bromsskivorna fram.

Jag skulle tro att Saab-fantasterna kommer bli alldeles till sig vid åsynen av det här motorutrymmet! Även andra bil & rallyfantaster. Dubbla weber-förgasare på korsinsug. Foto: Nils-Brage Pettersson 

Hansson har lugnat ner sig 

På frågan om han varit av vägen svarar han. – Jaa, det har jag. En del karosser blev lite  dåliga förr, säger han diplomatiskt. Jag har rullat fyra gånger, den första var i en OTB,  anordnad av Nora MK. Det skedde i Ervalla. Bilen blev riktigt tilltygad, men vi kunde köra hem den. Det har blivit karossbyte några gånger. Men nu, 40 år senare, åker man mest för att det är skoj. Man vill ju komma i mål dessutom! 

Men jag undrar i alla fall, när nedräkningen sker, 5,4,3,2,1, KÖR! Hur lätt har Hansson att verkligen hålla igen då?!

Här en bild från förra årets Ljusstråk vid Skogshyddan. Inramning, provutställning, vilka konstverk passar ihop, till slut måste man bestämma sig! Det ligger mycket planering bakom för att få till en lyckad utställning. Foto: Karin Pettersson

På söndag 3/9 vid Skogshyddan kommer sakkunnig i rally Leif Axelsson MK Kopparberg vara. Foto: Nils-Brage Pettersson 

”Konst & Rally”

Välkommen till Skogshyddan, Gammelhyttan i Järnboås för att beskåda häftig akvarellteknik  av Karin Pettersson under Ljusstråks konstrunda. Samt Fredrik Karlssons grymma Volvo 940 Grupp H B och Göran Hanssons ikoniska Saab V4 Grupp 2 trimmad. 

Inne i garaget resultat, startlistor, foton från åren mellan 1970 till 2000. Den 2–3 september mellan kl. 10:00 – 17:00. 

Nils-Brage Pettersson