Nora MK:s Kalle Olstam med på Konst & Rally i påsk

kraschad grön rallybil

Det var ingen vacker syn, men sånt som händer. Ekipaget Olstam/Persson är nu känt i hela rallysverige efter sin vådliga piruett i SM-tävlingen Göhlins Skilling 500. Det var ett känt avåkarställe enligt markägarens berättelse. – Det gick helt enkelt för fort, säger Kalle! Foto: Kalle Olstam

Konst & Rally i påsk

Nu är det bara ett halvår kvar till Ljusstråk 2023 och vad passar väl bättre än en påskutställning som uppladdning? Karin har varit aktiv i sin Ateljé och målningar på ”stonepaper” visas med jämna mellanrum på Instagramkontot. Men först är det utställning i Ateljén, Vallnäsvägen 2 Örebro som väntar. Glädjande kommer vi i år ha med en ”riktig rallyracer” igen. Nora MK:s Kalle Olstam visar upp sin topputrustade Volvo 940. Den vita rallybilen är helt nybyggd och ser nästan ut att komma direkt från Volvos tävlingsverkstad på Hisingen i Göteborg! Tidigt var deras rallybilar vita.

Konst & Rally utställning i Gammelhyttan, Järnboåsbygden
Konst & Rally verkar vara en bra kombination. Jag menar, intresse som intresse? Svårt att lägga någon värdering i orden. Lika mycket arbete och kunskap krävs för att få till det, eller hur, kanske också talang? Snart får vi slå upp portarna för Ljusstråk 2023. Karin börjar redan planera och undertecknad likaså!
Foto: Nils-Brage Pettersson

Kvaddad bil som ny igen

Om man jämför den gröna bilen mot den vita, tror man inte det är sant? Det är faktiskt samma bil! Jag är väldigt glad att Kalle Olstam vill visar upp sin eminenta rallyracer för besökarna under påskutställningen i Örebro. Den har en motor som är kraftfull/effektiv, nya generationens växellåda för rally. En bakaxel med infästningar i chassit för att klara bilens höga effekt. Samt stötdämpar/fjädringssystem för total kontroll. Det är en bil som många drömmer om att ha!

Kalle Olstam vid sin rallybil
Kalle Olstam kan verkligen vara nöjd med sin nyreparerade rallybil, den håller högsta tänkbara standard! Besättningen Kalle Olstam med kartläsare Ove Persson är inga duvungar, långt därifrån! Båda har körerfarenhet och förmågan att läsa noter. – Ove Persson är lugnet själv, fantastisk att ha som kartläsare. Han jagar inte upp sig, berättar Kalle! Foto: Nils-Brage Pettersson

Kunskap, erfarenhet och tålamod

Det krävs verkligen, men det är fantastiskt roligt att bygga upp en standardbil till en absolut konkurrenskraftig rallybil. – Då jag arbetar mycket i Norge, berättar Kalle, lämnade jag bort den kraschade gröna efter smällen till en plåtspecialist i Åtvidaberg, Benno heter han! Insåg att jag aldrig kommer hinna med. Bilen blev också lackerad där. Efter hemkomst började det roliga, nämligen sätta på alla detaljer, utrustning m.m.

Olstam & Eliasson i fight

Kalle var med och körde Midvintersprinten i Hällefors, för några veckor sedan. – Det var inte utan att man kände sig lite ”rattrostig”. Planerna för framtiden är annars start i Älmhult längre fram. – Jag och Tommy Eliasson (Nora) har nämligen bestämt att vi ska ” fightas” där! Det är lite roligt, båda har nästan identiskt byggda rallybilar. Fullt effektregister både i motor och övrig utrustning. Båda är vassa chaufförer dessutom!

Kalle  Olstam sitter i sin rallybil
Kalle Olstam i sin rätta miljö. Bakom ratten i sin fullblodade rallybil. Den långa spaken med svarta knoppen är till den nya generationens växellåda. Bara att skjuta spaken framåt/bakåt för för växling. Strax till vänster nedtill, handbromsspaken. Riktig störtbåge skyddar förare och kartläsare vid eventuell avåkning. Dessutom ”öronskydden” som håller huvudet på plats. Foto: Nils-Brage Pettersson

Långfredag 12-17

Påskafton 12-17

Påskdagen 12-17

Annandagen 12-17

På garageuppfarten Kalle Olstams topputrustade Volvo 940 för rally. Välkommen till Konst & Rally i påsk på Vallnäsvägen 2, Örebro!

Skräddarbacken i Gammelhyttan
Det är inte utan att man börjar längta efter våren och sommaren. Jag undrar vad besökarna till Skogshyddan under Ljusstråk tänker när de börjar närma sig Skräddarbacken. Ju närmare man kommer, desto brantare blir backen. Foto: Nils-Brage Pettersson

Karin och Nils-Brage