Äppeldagen hos Hjulsjö 103

Hand som plockar ett. äpple från ett träd. Affisch Äppeldagen i Hjulsjö

Text från Hjulsjö 103 (Facebook):

Vad är det för träd som växer i er trädgård? Hur ser ett Estniskt Vinäpple och ett Grågylling ut? Hur smakar de som äpple – och som cider? Kom till bageriet söndag den 6e oktober och ta med er äpplen som ni skulle vilja få sortbestämda och bidra till vår stora äppelutställning!

I två år har vi plockat äpplen i hjulsjös omnejd och jäst cider på de många knotiga gamla kronträden dit vi blivit inbjudna. Nu vill vi berätta mer om dessa äpplen, om den stora mångfald av äpplen som finns i Bergslagen och om dess underbara smaker. Vi kommer att ha provsmakning av äpplen och cider jäst på lokala äpplen från 2023 (provsmakningsbiljetter köps på plats), en äppelutställning med sorter från trakten, och en öppen sortbestämning där allmänheten kan komma och få sina äpplen gratis sortbestämda av en pomolog.

Denna äppeldag är den första i en planerad återkommande tradition hos oss i Hjulsjö, där vi hoppas kunna samla in mer kunskap kring de äpplen som finns i vår omnejd, och börja bygga upp en karta över var de olika träden finns. Detta är en del utav ett leaderprojekt som medfinansierats av Europeiska Unionen och Leader Bergslagen.

KOSTAR DET NÅGOT?

Nej! Sortbestämningen är gratis. Vi bjuder på kaffe & smörgås!

Provsmakningsbiljetter för cider (med alkohol) jästa på äpplen från utställningen köps på plats.

FÖRANMÄLAN REKOMMENDERAS!

Anmäl ert deltagande (antal personer som kommer samt hur många äppelsorter ni vill ta med för sortbestämning) till info@hjulsjo103.se senast fredag 4e oktober.

HUR SKA JAG GÖRA FÖR ATT SAMLA IN ÄPPLEN ATT SORTBESTÄMMA?

Plocka 5-6 mogna äpplen per träd, gärna ett från vardera vädersträck och med olika mycket täckfärg. Smaka på dem så de är goda och ordentligt mogna! Det är svårt att sortbestämma sorter som är omogna. Lägg varje sort i en kompostpåsar och skriv upp vilket träd det kommer ifrån (ex var i trädgården det står, om det kallas något speciellt, eller liknande kännetecken).

För tidigt mognande äpplen som kommer ha fallit till marken långt innan vår äppeldag den 6e oktober; plocka äpplena när de är mogna och förvara dem i en uppmärkt plastpåse i kylskåp fram tills äppeldagen.