Akvarell, Keramik och Rally under Påsk

Akvarell och Konst

På bilden ovan Karin Petterssons Ateljén i Örebro. Arbete pågår för fullt med att ställa i ordning inför påskens aktivitet. Då blir det bara att kliva in genom dörren, där väntar 70 m² utställningsyta fylld med konst. Karin Pettersson visar akvarellmålningar och Jennie Henriksson keramik. Sommartid är Karin med i konstrundan Ljusstråk som arrangeras runt Nora. Då ställer hon ut vid Skogshyddan, Gammelhyttan i Järnboås.

Fika under blommande körsbärsträd
Senast det begav sig var under påsken 2019, sedan kom pandemin och vi gjorde uppehåll. Men nu tre år senare är det dags igen. Vi hoppas att körsbärsträden strax till höger står i blom, det gjorde de 2019! Men vädrets makter rår man inte på. Kalla nätter brukar försena blomningen. Extra roligt blir för de rallyintresserade, det kommer nämligen stå en ”rallyvärsting” på garageuppfarten. Sist var det en Amazon som kördes i Klassiska Rallycupen. Men nu en Volvo 940 helt utrustad för rally. Förare Tommy Eliasson och kartläsare Richard Svensson. De representerar Storfors MK. Det här är ingen vanlig bil, utan en fullblodig rallyracer!

Jennie Henriksson konsthantverkare/konstnär och en av medlemmarna i Ateljéhuset F2 i Örebro. – Inspirationen får jag från min uppväxt i Gammelhyttan norr om Nora. Järnbruk och mörka skogar är ledord i mitt skapande, berättar hon.
Kartläsaren Richard Svensson (t.v.), boendes i Viker. Föraren Tommy Eliasson, boendes strax utanför Nora. Här sitter de säkert, för i en sådan här bil går det fort! Specialstolar med skydd i hjälmhöjd. En störtbur utan dess like, man är riktigt inkapslad. Och rejäla säkerhetsbälten. Bilen är deras rallyutrustade Volvo 940.
Man kan bara konstatera, bilen är i nyskick. Det är en riktig pärla. Fullt utrustad för rallykörning.

Stark kraftfull och följsam
Många tycker nog att det är konstigt att man kan köra så fort med en sådan här stor bil? Men som Tommy och Richard konstaterar är bilen väldigt följsam tack vare speciell stötdämparteknik och fjädring. Framvagnsupphängning och specialinfästningar för bakaxel gör också sitt till. – Hela bilen är liksom lite rörlig i sig och anpassar sig till väglaget bra, inflikar Richard. Då har vi inte nämnt motorn, ca 287 hkr ger den på bakhjulen och förmedlar kraften via en sekventiell 5 växlad låda till den speciella bakaxeln. Man behöver inte använda kopplingen vid växling ens … Man bara skjuter i växlarna med den långa spaken!

”Vårluft”, akvarell.

Det här är ett av konstverken man kan beskåda i Ateljén. Ett verkligen passande namn till tiden vi går till mötes. Karin Pettersson visar akvareller i olika tekniker, många nya abstrakta målningar med tuschinslag. Men även bilder från målarresor från bl.a. Wales och Portugal.

Inne i garaget kan man konstatera att Mats Danielsson Nora MK i sin standard B Saab, kom totaltvåa i Trolljakten 1977. Väglaget var visst bedrövligt, med snöfall hela tiden. Totalt vann Karlskogas Börje Nilsson i sin Volvo 142.

Man kan spankulera omkring och drömma sig bort, eller tillbaka? Många kända namn efter väggarna. Mikael Lindberg, den kände Rallysport fotografen som i Trolljakten körde en Saab 99 EMS till seger i standard A. Kenny ”Biffen” Lagerlöv, bilförsäljaren i sin snabba 142:a. Lindesbergs Johnny Johansson i sin Opel Ascona, m.m.

Välkommen till Vallnäsvägen 2 i Örebro
Långfredag, påskafton, påskdagen, annandagen 12:00 – 17:00

Text och bild: Nils-Brage Pettersson